DAGS ATT ORDNA / PLANERA BEGRAVNING?

funeral-sign-in-picture-id186776143 (1)

3 saker du måste känna till när du ska planera begravning

  • Inom 30 dagar efter dödsfallet måste kremering eller gravsättning ske. Behövs mer tid kan man ansöka om anstånd hos Skatteverket. Dock krävs särskilda skäl för att få anstånd, t.ex. om anhöriga inte är överens huruvida kremering eller gravsättning ska utföras.

 

  • Inom ett år efter kremeringen genomförts måste gravsättningen ske. Vill man av någon anledning inte hålla begravningen direkt kan man alltså förvara askan på krematoriet i väntan på begravningsceremonin.

 

  • Inte medlem i svenska kyrkan? Då har man rätt till att ha begravning i ett begravningskapell som finansieras av staten (under förutsättning att man betalar begravningsavgiften), men man har inte rätt till att begravas i kyrkan.

Att planera begravning – Så här kan det gå till

  1. Börja med att boka begravning via en begravningsbyrå. Vi rekommenderar inte att planera begravning själv, då det är mycket att tänka på och mycket ansvar i en svår tid. Du kan boka begravningsbyrå online, via telefon eller på plats hos byrån.

 

  1. När bokningen är genomförd går du och begravningsbyrån igenom din bokning, för att säkerställa att allt stämmer. Du har även möjlighet att få svar på eventuella frågor.

 

  1. Nu är det dags att boka lokal för begravningen (kyrka, kapell etc.), och bestämma vem som ska leda begravningen (präst, borgerlig officiant etc.).

 

  1. Under begravningsceremonin finns en representant från begravningsbyrån på plats och tar hand om det praktiska (t.ex. att tända ljus och att ställa fram begravningsblommor), för att avlasta familjen och de anhöriga från sådant ansvar under begravningsceremonin.

 

  1. Begravningen genomförs utefter era önskemål.
funeral-piggy-bank-on-coins-picture-id471349781